Osona 1714 Pam a Pam

Osona 1714 Pam a Pam és un projecte de la Comissió Osona 2014 que senyalitza els espais, els fets i els personatges de la comarca que van ser més significatius durant la Guerra de Successió.

Mapa Ruta Osona 1714 Pam a Pam

Els Descatllar, marquesos de Besora

Narcís de Descatllar i Sarriera (aprox. 1626-1707)

Narcís de Descatllar,senyor de Besora, Catllar i Rocabruna, i primer marquès de Besora,el 31 de maig de 1697, es traslladà a Madrid com a ambaixador de Barcelona davant de Carles II, on va gaudir de les mateixes immunitats, privilegis i franquícies que tenien la resta d’ambaixadors. Tornà a l’abril de 1699 a Barcelona amb el títol de marquès de Besora, concedit l’any 1698. Era considerat un home d’autoritat, de gran qualitat i coneixement. Austriacista declarat, el 7 de novembre de 1700, presidí el braç militar, i aquell mateix mes temptejà el virrei Jordi de Hessen Darmstadt per saber  si seguiria les ordres testamentàries de Carles II. El 7 de desembre va ser un dels que es va posicionar per continuar mantenint les lleis i els privilegis de Catalunya, davant de l’arribada de la monarquia borbònica. El 1701 fou una de les vint-i-set  persones elegides a Barcelona per deliberar amb la ciutat i el braç militar i per evitar així disturbis. El 1703 va formar part de l’ambaixada en què el comte de Palma comunicà el disgust del rei Felip per l’actitud dels catalans. El 29 d’agost de 1705, per ordre de l’arxiduc Carles,juntament amb el seu fill Joan, baixà de Montserrat al camp de Barcelona, i el 12 de setembre se’l convocà a Sarrià. El 18 del mateix mes se’l va tornar a convocar a la junta de la noblesa al camp davant de Barcelona. Aquell any 1705 se’l va nomenarbatlle general de Catalunya. Al juny de 1706 fou nomenat mestre racional.

Joan de Descatllar i de Cartellà ( ? –1766)

Va succeir el seu pare en el títol i en la resta de dignitats. El 1705 serví com a capità a l’exèrcit austriacista. A l’abril de 1706 fou nomenat ajudant general de l’arxiduc Carles. El 18 d’agost de 1707, amb motiu del casament de l’arxiduc, se’l nomenà gentilhome de cambra, a més de mantenir el càrrec de batlle general de Catalunya, que havia exercit el seu pare. Amb motiu de l’arribada de l’emperadriu Elisabet a Mataró, l’any 1708, Joan de Descatllarva formar part del seguici de l’arxiduc que va anar a buscar l’emperadriu des de Barcelona. El 1710 va ser al camp de batalla com a ajudant reial i va demanar permís a l’arxiduc per enterrar el marquès de Gironella a l’església d’Almenar. L’any 1711 Carles, coronat emperador a Frankfurt, l’eximí dels seus càrrecs. El 1713 fou gentilhome de cambra de l’emperadriu i va formar part d’un succés estrany, just abans de la partença d’Elisabet cap a Viena. Joan s’encarregà d’anar al convent de la Mercè de Barcelona a comprovar que l’estrella que es veia darrere la imatge de la Verge no era un miracle, un presagi, i un senyal que l’emperadriu no s’embarcaria, sinó una reverberació d’una llum que hi havia al presbiteri a la dreta de l’altar. El 1713, doncs, se’n vaanar amb l’emperadriu cap a Milà i Viena, on la serví com a gentilhome de cambra. Va morir sense descendència a Viena, el 21 d’octubre de 1766.

Gaietà de Descatllar i de Cartellà ( ? – ?)

Va ser fill de Narcís i germà de Joan. Era austriacista. El 1713 es va retirar al castell de Montesquiu. Sembla que, amb l’alçament català de gener de 1714, van ser tancats al castell molts soldats borbònics. Més tard, amb la victòria borbònica, Felip V va manar segrestar tots els béns dels Besora, radicats a territori de la monarquia hispànica. Després de la restitució dels béns dels austriacistes, pactada en el Congrés de Cambra del 1725, Gaietà va actuar per recuperar-los. Desconeixem la data de la seva mort, també sense descendència. El patrimoni dels Besora va passar a Joan Baptista de Queralt Descatllar Desbac i de Pinós, comte de Santa Coloma.

Jordi Vilamala Salvans

Versión en Español

English version

Il·lustració Descatllar

On menjar,

                   On dormir,

                                     Què fer a Montesquiu

Restauració

La Casa Nova del Castell
Parc del Castell de Montesquiu
08585 Montesquiu
Telèfon 938529022. Fax 938551311

Allotjament

Casa de colònies Les codines
Mas Les Codines
Ctra. de Sora, s/n
08585 Montesquiu
Telèfon 938529902
p.montesquiu@diba.cat
http://www.diba.cat/parcsn

Activitats turístiques

Parc Castell de Montesquiu, visites guiades al Castell de Montesquiu: http://parcs.diba.cat/web/montesquiu
Maig i octubre Visites teatralitzades al Castell de Montesquiu

Rutes a peu entorn al parc del Castell de Montesquiu: Sender de Sant Moí, GR 210 – Camí Vora Ter, l’Obaga del Castell, Sortides de marxa nòrdica
http://www.turisme.gesbisaura.cat
Exposicions mensuals a la Cabanya del Castell de Montesquiu

Fires i festes d’interès

DESEMBRE: Festa Major
FEBRER: Olla comuna
MARÇ: Cap de setmana de la Dona
DE JUNY A SETEMBRE: activitats Viu el Parc
SETEMBRE: 1r diumenge, cursa Castell de Montesquiu.
OCTUBRE: Fira de la Nou

Punts d’informació

Oficina d’Informació del Parc del Castell de Montesquiu: http://parcs.diba.cat/web/montesquiu

Ajuntament de Montesquiu
P. Emili Juncadella, 1 – 2
08585 Montesquiu.
Tel. 93 852 91 00
www.montesquiu.cat
montesquiu@montesquiu.cat

Osona Turisme
www.osonaturisme.cat